Geschiedenis BBC Beverlo

Wat vooraf ging:

De geschiedenis van BSC Beverlo startte met de brief, die Pros Baelen op 21 mei 1975 schreef naar Marcel Baeten , de toenmaligeschepen van Sport. Pros vroeg daarin steun en medewerking voor de oprichting van een nieuwe basketbalclub. Marcel Put, voorzitter van de sportraad, en Eugène Vanhees, secretaris, antwoordden op 11 juni 1975 dat ze dit initiatief enkel konden toejuichen.

Pros Baelen, die met dit positief antwoord erg gelukkig was, liet er geen gras over groeien : hij nodigde al zijn sportmakkers uit voor de oprichtingsvergadering op 24 juli 1975.

Op die historische zomerdag stelden ze het bestuur samen en kozen ze de naam van de club ! De nieuwe bestuursleden bezaten blijkbaar weinig inspiratie. Er zat dan ook niets anders op dan de "minst slechte naam" te weerhouden. De enthousiaste vrienden rondden de eerste vergadering succesvol af nl. met het ledigen van een bak bier.

Twee maanden later (20 september) keurde het bestuur de statuten goed en besliste dat het lidgeld 20 BEF per maand zou bedragen.

Op 25 november van hetzelfde jaar kreeg BSC de toelating van het grote G.A. Beringen om gedurende het seizoen 1975-1976 de volgende spelers op te stellen : Baelen Gilbert, Bormans Dirk, Claes Gilbert, Cos Johan, Gielis Jozef, Kaerts Herman, Put Walter, Thielens Willy en Verbruggen Patrick.

De eerste wedstrijd op zondagvoormiddag, 7 december 1975 op een (buiten)terrein van het RITO, werd meteen een voltreffer. De thuisploeg haalde de eerste overwinning binnen na een spannende wedstrijd ! (57 -55)

 

In 1976 verhuisde BSC Beverlo naar de gloednieuwe sporthal. De club beleefde enkele rustige seizoenen. Enkele jaren later (seizoen 1980-1981) eindigde Beverlo op de tweede plaats en kon naar tweede provinciale promoveren. Gelukkig kwamen Gilbert Buckenbergs, Guy Gijbels en niet te vergeten Eddy Kenis de ploeg versterken.

Jammer genoeg heeft het niet mogen baten … na één jaartje zakte het team opnieuw naar derde provinciale. De ploeg moest het ook weer zonder het talent van Eddy stellen, want hij verhuisde naar Antwerpen.

Bij aanvang van het seizoen 1984-1985 beschikte coach Marcel Hermans (ex-voorzitter PK Limburg) over een fantastische ploeg : Baelen Gilbert, Vuch Jean-Pierre, Zizzari Aldo, Janssens Boudewijn, Baptist Gustaaf, Wagemans Patrick, Claes Roland, Leten Rudy, Put Walter. In de competitie raakte dit team echter kant noch wal. Kwam dit misschien door de vele feestjes en fuiven, de bosbessenpluk, het toogpaaldansen, de befaamde Engelandtrip … ?

Met veel pijn in het hart nam de stichter en bezieler van de club, Pros, in 1986 afscheid. Walter Put, die tot dan toe secretaris was, nam nu het voorzitterschap voor zijn rekening. De voormalige penningmeester Patrick Heymans kreeg de functie van secretaris.

Nauwelijks één jaar later verlieten heel wat spelers de club : Rudy Leten vertrok naar Deurne, Peter Van Ende zocht zijn geluk bij kampioen Overpelt en Geert Eyckmans ging naar Leopoldsburg. De ploeg werd daardoor letterlijk en figuurlijk een kopje kleiner.

Maar in 1988 kon BSC enkele belangrijke transfers toejuichen : Peter Christiaens, Bart Beerten, Peter Van Herle, Guy Tiebackx en Benny Ceunen kwamen de rangen versterken. Onder leiding van coaches Pascal Hermans, Sois Vandezande en Danny Boelanders beleefde Beverlo enkele plezante seizoenen.

In 1996 promoveerde BSC terug naar tweede provinciale. Het team bestond uit enkele ex-Beringen-spelers (met een hart, dat nu warm klopte voor Beverlo) en heel wat jonge spelers uit Beverlo zelf ! De jeugdwerking had enkele talentvolle spelers voortgebracht.

Het volgende seizoen moesten de jeugdploegen gereorganiseerd worden. De resterende jeugdspelers werden ingelijfd bij de reserven. BSC Beverlo richtte echter opnieuw zijn aandacht naar de allerkleinsten (baby-basket en prémicroben).

 

   

Ludo Rayen, de nieuwe coach in 1997, voedde de ploeg met nieuw bloed : Kinai Leung, Tom Smeets en Steven Billen. Ook hij werkte met een bezielende kracht aan het "jonge BSC".

Op het einde van het seizoen 1999-2000 kreeg Beverlo de kans om als vierde geklasseerde toch te promoveren naar eerste provinciale. Seizoen 2000-2001 was enorm leerzaam. BSC deed enorm zijn best (o.m. met Gert Vanbockrijk) maar zou toch samen met drie andere ploegen opnieuw zijn weg moeten zoeken in tweede provinciale.

Maar op een koude zondagmorgen … kwam Marc Heselmans een kijkje nemen. Hij zag Beverlo prutsen, en dacht … misschien … : de transfer was een feit ! Toen ook Geert Vervoort en Guy Vanwijn, als coach, zich aansloten bij de club, begon BSC Beverlo (hardop) te dromen. En inderdaad, het team herleefde onder de ervaren vleugels van dit drietal. In 2001-2002, precies 25 jaar na de oprichting van de club,speelde "the Bad Shot Company" ECHT kampioen.

Ondertussen bleef de club groeien : meer en meer jongeren vonden hun weg naar de basketbalclub van Beverlo. Hun ouders waren minstens even enthousiast en enkele papa’s en mama’s waren niet vies van een engagement : het bestuur kon rekenen op enkele nieuwe krachten.

Gediplomeerde jeugdtrainers hadden nu hun handen vol met prémicroben, microben, benjamins en pupillen.

Het Beverkamp (trainingskamp in de paasvakantie) werd boven de doopvont gehouden. Eric Reekmans was de plichtbewuste peetvader. Niet alleen de jeugdspelers van Beverlo, maar ook uit omliggende gemeenten, beleefden er sfeervolle , sportieve dagen.

Opnieuw ging een oude droom van Beverlo in vervulling. Talentvolle spelers, die enkele jaren daarvoor de club hadden verlaten, keerden terug naar hun "roots" : Radwan Vrancken liet Houthalen verweesd achter, Bart Heyligen verliet Heusden en Niels Caerts keerde terug uit Bree. Wat waren ze welkom ! Samen met de "oude rotten" lieten ze oogstrelend basket zien aan de steeds groeiende (heftige) supportersgroep.

Seizoen 2003-2004 ging prachtig van start want BSC raakte in de achtste finales van de Beker van Vlaanderen door achtereenvolgens Moorsele (eerste landelijke), Scherpenheuvel (tweede landelijke) en Gembo (eerste landelijke) uit te schakelen. Houthalen 2000 (kop in eerste landelijke) bleek letterlijk en figuurlijk een maatje te groot en te zwaar ! Ook in de Beker van Limburg bereikte de ploeg de achtste finales.

Beverlo sloot de mooie competitie af op een eervolle derde plaats. Op de slotdag van de competitie verpletterde onze ploeg (de latere kampioen) Sint-Truiden. Coach Guy Vanwijn bezorgde de volledige basisploeg een applausvervanging en mocht na de match zelf een daverend applaus in ontvangst nemen. Hij leidde de club drie succesvolle seizoenen !

Hopelijk kent de "successtory" een mooi vervolg. Seizoen 2004-2005 kondigt zich in ieder geval veel belovend aan onder de ervaren vleugels van Coach Dirk Van Laer … (aug. 2004)

 

Aanvang 2015 werd er een eerste keer gesproken over een fusie met de buren uit Beverlo. Op 26 maart werd deze fusie op een algemene vergadering goedgekeurd.

 

De fusieclub zal vanaf het seizoen 2015-2016 aantreden onder de naam KBBC MINERS Berigen. Als coach zal Cox Pieter de a-ploeg onder zijn hoede nemen. De b-ploeg zal gecoacht worden door Vanstiphout Mike.

Wedstrijden worden gespeeld in Beverlo (seniors en miniemen) en Koersel (alle andere jeugdteams)